Media
Här hittar du infografik, videoklipp som vi producerat och artiklar från olika tidskrifter som vi har medverkat i. Dela dem gärna vidare, om du finner dem användbara.
Infografik
En lista över 10 principer ur forskningsöversikten ”Top 20 Principles from Psychology for PreK-12 Teaching and Learning”.
En enkel översikt som gör en ansats att besvara frågan: ”Vad gör en skolpsykolog?” Här ges exempel på några av de saker vi kan bidra med.
En sammanställning över 8 former av nätmobbning. Hämtade ur den fantastiska boken Nätmobbning – Handbok för skolan.
101 lästips för psykologer, och i stort sett vem som helst, som vill lära sig mer om skola, psykologi, specialpedagogik och elevhälsa.
101 lästips för psykologer i förskolan. Du som har förmånen att arbeta som psykologer i förskolan, här hittar du bra lästips och resurser.
En lista över de 10 funktionsområden som beteendevetare Linda Jensen beskriver i sin bok Inkluderingskompetens vid autism och adhd.
Infografik om HBTQ-begrepp och bemötande. För att få en mer nyanserad och problematiserande beskrivning av samtliga begrepp i bilden, se källan, boken: HBTQ+ : psykologiska perspektiv och bemötande (2017).
Att sätta mål kan vara svårt. Här finns en enkel modell man kan utgå från för att sätta mål som är Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidsbestämda.
I en tid med Coronavirus och stora påfrestningar kan det vara bra för såväl lärare som ledare i chefs position att läsa på lite om kriskommunikation. Här hittar du 7 grundäggande tips på temat.
Videos
Vad utmärker en bra ledare? Enligt Simon Elvnäs, forskare vid KTH och författare till boken Effektfull – detaljerade studier av ledarskap, är tre beteenden särskilt viktiga. Se videon för att lära dig vilka.
Varför gillar inte elever skolan? Det var titeln på en av de bästa böcker 2018 om pedagogisk psykologi, skriven av professor i kognitiv psykologi Daniel T. Willingham. I boken beskriver han 9 principer om hur människans hjärna fungerar och hur lärare kan använda dessa kunskaper för anpassa undervisningen på olika sätt. Läs mer i detta blogginlägg.
Ett smakprov ur vår poddintervju med Gustav Sundh, fritidspedagog, 3 tips för att utveckla pedagogiskt ledarskap.
Ett smakprov ur vår poddintervju med Niclas Fohlin och Jennie Wilson, om den ofta polariserade debatten om skolan.
Ett kort smakprov ur vår poddintervju med Petri Partanen, specialist inom pedagogisk psykologi, forskare och författare.
Ett kort videoklipp om vilka som kom till vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, 30 okt 2019 i Umeå. Vi kommer anordna Pedagogiskt Ledarskap i år igen, 2021. Håll utkik efter mer information om det på https://pedagogisktledarskap.se
Här är några korta videoklipp om varför tycker det är så roligt jobba i skolan, ett enkelt tips från forskning om ledarskap, vikten av att tvärprofessionellt samarbete, om ett stödmaterial för förskolan och betydelsen av att arbeta systematiskt.
Artiklar i tidskrifter
- Svepande kritik mot lågaffektivt bemötande – Dagens Samhälle, 8 mars 2019, en replik till missvisande kritik av lågaffektivt bemötande.
- Minska bråken med lågaffektivt bemötande – Läs & Skriv, 05 dec 2018
- Nytt projekt hjälper barnen att växa – Örnsköldsviks hemsida, 11 nov 2018.
- Fasthållning av barn i skolan måste upphöra – Svenska Dagbladet, 4 april 2017.
- Lågaffektivt bemötande – en pedagogisk utmaning – Psykologtidningen, 30 maj 2016
- Traumakunskap ska stoppa konflikter – Västerbottens Kuriren, 10 feb 2016, skriver om proaktiva utbildningsinsatser i Umeå.
- Lågaffektivt bemötande i skolan – Elevhälsa, 1 /2016. Tema: Stress
- Elevhälsan i Örnsköldsvik satsar stort på utbildning – Allehanda, 14 nov 2015
- Förutsägbarhet och tydlighet utan makt och tvång – Specialnest, 22 okt 2015, Anton pratar med Specialnest om krav och förväntningar.
- Flyttar problemet från eleven – Specialpedagogik, 21 sept 2015
- Våga tänka i nya banor – Specialnest, 9 april 2015, skriver om Eriks arbete med Levla Lärmiljön
- Ansvaret att bemöta barn rätt – Västerbottens Kuriren, 16 feb 2015. En debattartikel vi skrev i samband med vaktingripandet på Malmö Centralstation.